Tüm Forumlar
 HABERLER
 BASKAN ALI AYAN ESNAFIN DERTLERINI DILE GETIRDI.
 Printer  
Yazan Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
admin
Admin

42 Yanıtı Var
Gönderilme Tarihi -  01/02/2007  :  18:06:24

Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Baskani Ali Ayan 2600 esnaftan 300’ünün kredi kullandigini, 2 yilda toplam 5.5 trilyon kredi talebinin karsilandigini söyledi. Baskan Ali Ayan Soma esnafinin yüksek kredi talebinde bulunmadigini belirtti. Soma Esnaf ve sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Baskani Ali Ayan önceki gün Soma Fm’de katildigi programda Baskanligini yaptigi Esnaf odasi ve Kooperatif hakkinda önemli açiklamalarda bulundu. Kooperatif Baskani Ali Ayan programa Oda ve Kooperatifin kurulusundan bu güne çalismalarini anlatti. Ali Ayan kurucu üyelerede tek tek tesekkür ederek hayattakileri saygi, vefat etmisleride rahmetle andi. Baskan Ali Ayan Soma Fm’deki ‘bir konu bir konuk’ programinda özetle; Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odasi 6 Aralik 1965 tarihinde onaylanarak tescil edilmis ve o tarihten itibaren devam etmektedir. 31 Ocak tarihli 2300 kayitli faal üyemiz var. Bunlarin 1300'ü esnaf, 993 kadari da sanatkardir.Bunlarin içinden 236 tanesi seyyar esnafimiz var. Esnaf sayisinda fazlalik, sanatkar sayisinda azalma var. Ahilik haftalari her yilin Ekim ayinda yapiliyor. Ahilik bir kültür. Ahilik ile ilgili teskilatimizin uzun yillar çalismalari var. Ahilik kuruldugu yillarda hem Osmanlilar döneminde hem de Selçuklular zamaninda o devre damgasini vurmus o devre hükmetmis bir kültür. Bugüne gelirken de saniyorum yaklasik 15 yil önce Kültür Bakanligi bunu bir yönetmelik ile bir kutlama programi içine aldi. Artik programlar o çerçevede kutlaniyor. Soma Esnaf Kefalet Kooperatifi 1955 yilinda kurulmus. Ilk baskani Rahmetli Mehmet Kayaalp, Yasayan kurucularimiz ise Faik Ustamiz yani Faik Özdemir ve Ahmet Ambarci ilk kurucularimizdan, isimler çok ama ben yasayanlari saydim. Kurulusumuzun 40. yilinda onlari esnaflarimiz ile tanistirarak güzel bir genel kurul yaptik. 50. yilimizda da ayni sekilde onlari mutlu ettik. Kredi çekmek için ise olmazsa olmaz sartimiz esnaf olmak. Yani Esnaf ve Sanatkarlar kanununa tabii bir odaya kayitli üye olmak. Bunlar Soma Esnaf ve Sanatkarlar Odasi, Soma Soförler ve Otomobilciler Odasi, Soma Berberler Odasi bunlara kayitli olmak ve Vergi kaydi, Sicil Kaydi da diger istenen belgelerdir. Krediye gelince bugün faizler , geldiginiz nokta Q bu noktada bakarsaniz esnaf krediden memnun olmasi lazim. Ancak faizlerin su anda  oldugundan bizler mutluysak, enflasyona bakmak lazim, Enflasyon da . Ama 59 faizlerin çok oldugundan sikayet ettigimiz dönemlerde de enflasyon , yani ters bir oranti var. Bize denir ki her Cumhuriyet Hükümetlerinin hükümet programlarinda Esnaf ve Sanatkar rejimin teminatidir. Biz bundan çok mutlu oluruz. Birazda gururlaniriz. Aslinda bu gururlanmanin ve alkislanmanin ötesinde birazda desteklenmek lazim. Hiç mi desteklemiyorlar diye sorarsaniz öyle bir sey demiyoruz. Tüm Cumhuriyet Hükümetlerine bize verdikleri destek için minnet borçluyuz. Özellikle Sn. Süleyman Demirel'in Basbakan, Sn. Erdal Inönü'nün Basbakan Vekili, Sn. Tansu Çiller'in Basbakan, Sn. Murat Karayalçin'in Basbakan Vekili oldugu dönemlerde bu bir zemine oturtuldu. Esnafa dagitilan krediler hazine tarafindan daha çok desteklenerek belli rakamlara ulasti. Biz o dönemde çok ivme kaydettik. Emegi geçenlere hiç bir siyasi ayrim gözetmeden burda sükranla yad etmekte lazim. Enflasyonun 'ine karsi 59'dan o günlerde mutluysak, bugün 13'ten mutlu olmamak lazim. %9 veya %8'lere indirilmesi lazim. Bu konuda da talebimiz var. 6 Haziran günü Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Merkez Birligi'nin genel kurulu yapildi. 15 gün önce de Basbakan Sayin Recep Tayyip Erdogan'in buraya katilacagi belli oldu. Biz Manisa bölge birligi olarak hazirlandik. Basbakan gelecegi için Faizlerin %9'u için talepte bulunalim diye ancak talihsizlik sonucunda Mayis sonlarinda döviz dalgalanmasi oldu. O bizi olumsuz yönde etkiledi. 2007'nin ilk 3 - 4 ayinda da bu faizlerin enflasyonun altina inecegi konusunda iyimser degilim ama, gelecekte de buralara çekilmesi için hem bölge birligi hemde merkez birligimiz faaliyetlerine devam ediyor. Saniyorum bu saglanacaktir, saglanmalidir. Diger hükümetlerin verdigini bu hükümetinde verecegi temennimizi israrla her zeminde yineliyoruz. Nasil Kredi veriliyor derseniz su anda  ile kredi veriyoruz. Kredi çesitlerinden de bahsedeyim. 2 yil vadeli isletme kredilerimiz var, Kisa vadeli 3 aylik ve 6 aylik kredilerimiz var. Istihdami destek kredilerimiz var. Tasit edindirme kredilerimiz var. Ancak bunlarin kolay kullanilir krediler olmadigini biz biliyoruz. Su anda üyelerimize sundugumuz isletme kredisi ile arasinda faiz farki olmadigi için hem tefarruati daha çok hemde üyemizin kazanci yok. Onun için de daha kolay uygulanilirligi bakimindan biz iki yil vadeli özel tertip isletme kredilerini ortaklarimiza tavsiye ediyoruz. Bununla ilgili Aralik ayinda yönetim kurulunda bir çalisma yaptik. 25 Subat'ta ki Genel kurulumuza konuyu götürecegiz. Bankamizin onayini aldik. Arzu eden arkadaslarimiz 25 Subat'i takip eden günlerde istiyorlarsa ve kendileri talep ediyorlarsa bu isletme kredilerinide 3 yil vadeli kullanabilecekler. 2 yil kadar önce Bazel 2 adiyla bir söylem gündemimize girdi. Nedir bu Bazel sehrinde Dünya bankalar birligininin genel rektörleri toplanarak bankacilik sistemine bir çeki düzen veriyorlar. Buna Türkiye Merkez Bankasi Baskani da katiliyor. Bu Bazel 2 denilen sisteme Türkiye'nin Bankalarinin da katilacagini beyan ediyor. Ancak burada aranan mali verimlilik, Kar, Gelir gider tablolarindaki düzgünlük henüz bizim üye profilimizde yok. Biz 2 yildir bunun pilot çalismalarini yapiyoruz. Arkadaslarimizi bu konuda yönlendiriyoruz. Henüz belli bir noktaya gelinmis degil. 2007 de de mutlaka uygulanacagi konusunda bilgiler yok ama 2008 de uygulanacak. Bununla ilgili çalismalar yapiyoruz. Kredi buna bagli degil yani. Esnaf Kredilerinin büyük bölümü hazine müstesarligi finans ediyor. Bu paranin %7'lik faizini de görevli muavir bankaya yani Türkiye Halk bankasina destek olarak veriyor. Yani bunu esnafa verin diye veriyor. Bunun için Esnaf olmasi, teminatlarinin yeterli olmasi, kayitlarinin da yönetim kurulunca yeterli bulunmasi, kredi almasi için yeterli oluyor. Çok küçük rakamlar ile çok büyük rakamlar talep etmesi halinde üye ile oturup konusulmasi gerekiyor. Burada aksine de bir durum var oradan da bakmak lazim. Simdi bir esnaf geliyor ve sizden talepte bulunuyor. Yillik geliri 1,5 milyar olan bir kisi gelip 15 milyar gelip istemiyor. Esnaf ölçüp biçip biz 8 milyar veriyorsak 7,5 milyar bana yetiyor diyor. Yani öyle yüksek meblalar istemiyor bizim esnaflarimiz bu konuda da kendilerine tesekkür ederim. 2005 - 2006 yilinda dagittigimiz kredi miktarina gelince (Bes milyon Dört Yüz bin lira) TL bazinda söylersek, 5 Trilyon 400 milyar lira, 2600 esnafin 300 kadari kredi kullaniyor. Genel Baskanimiz illa sokaga mi inelim demesinin altinda su var. Taleplerimize duyarli olun diyor. Genel Baskanimiz ile Hükümetin arasi sicak degil. Bunu da nerden anliyoruz. 5362 sayili yasa yeni çikti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi 5174 sayili yasa 2004'te çikti bu iki yasa çikarken sayin kanun yapicilar sayin milletvekillerimiz ayni pencereden bakmadilar. Odalar ve Borsalar Birliginin 102. maddesinde muaf olan bir sey Esnaf ve Sanatkarlar kanununa olmazsa olmaz mutlaka aranmali diye getirildi. Bu 3308 sayili meslek egitimi yasasi. Biz yaklasik 20 yildir ben görevde bulundugum sürenin çok uzun bir bölümünü meslek egitiminin mutlaka sart oldugunu savunarak geçirdim. Bu konuda komisyonlar kurduk, ekipler kurduk, isyerlerini denetleme kurullarimizi kurduk, Türkiye'de egitimi örnek çalistiran odalardan biriyiz biz. Biz bu isi iyi yaptigimiz için her yerde tesekkür aldik, bundan da son derece mutluyuz. Gelin görün ki 5174 sayili yasanin 102. maddesi Ticaret Odalarina kayitta bu zorunlulugu kaldirdi. Ben burada parantez açarak geçtigimiz yil içinde Milletvekilimiz bizi ziyarete geldiginde bu konuyu açmistim. TES bu konuda davalar açti ve davalar devam ediyor. Esnaf ve Sanatkarin Soma'daki durumuna gelince, Soma'da ayri Düzce'de ayri degerlendirmek durumunda degiliz. Soma'ya çok fazla para girdigi halde çok fazla is olmuyor. Ticari sirkülasyon durgun. Herseyin iyiye gittiginin söylendigi su günlerde, neden hersey iyi de bizim islerimiz o kadar iyi degil. Vergi Iadesinin kalkmasi ile hükümetin zarari olacak. Hükümetin buradan tesbit edecegi zarari kadar da kayit disi ekonominin ta basindan en son tüketiciye kadar iyi takip edilmesi lazim. Izlenecekse bakkalda fabrikada iyi izlenmeli. Fis kaldirildi deniliyor ama daha yasasi yok. Nasil kaldirildi bununla ilgili bilgimiz yok. Belirtmem gereken bir konu daha var. Arkadasimiz fis kesmiyor diye takip ediyoruz ama çin mallari etrafi sardi. Kayit disi ekonomiyi de takip etmemiz gerekmiyor mu? Esnaf ve Sanatkarlar kanunlarinin yenilenmesi bizi ilk basta mutlu etti. Esnaf ve Sanatkarlar kanununun yasasi çikarken bugünkünden çok daha iyi çikabilir olmasi mümkündü. Eski yasada var olan bir takim güzel seylerden faydalanilabilirdi. 30 yil önceki yasada var olan güzellikleri biz 5362'de yakalayamadik. Bu kanun biraz kendi kendine hazirlandi. O yüzden eksikleri oldu. Dilerim degistirilir. Bagkur'un Soma'da hizmet binasi var. 2003 yilinda karari alindi. Soma Esnaf Odasinin öncülügünde gerçeklesti. Yine Soma Esnaf ve Kefalet Kooperatifine ait bir odada hizmet veriyor ve her Cuma günü Soma'ya gelerek haftada bir gün hizmetlerini sürdürüyor. Ilk defa alinan karneler hariç burada her türlü islemleri hallediliyor. Bizde Esnaf Odasi olarak destek veriyoruz. Üye arkadaslarimiza yardimci olmasi bakimindan personel de tahsis ediyoruz. Yasalarda aksine olumsuz bir degisiklik oluncaya kadarda Bag-Kur bürosuna desteklerimiz devam edecek. 3308 sayili yasayi 2098 sayili yasanin yürürlüge girdigi tarihten itibaren ben ve arkadaslarim gönülden destekiyoruz. Ancak öyle zamanlar oldu ki kanun koyucular yada bu ise karar verenler her seyi dogru yapiyorlar diyemiyoruz. Onun için 2004 yilinda Manisa Esnaf Odalari Birligi Genel Koordinatörlügünce bir teklif hazirlandi. Bende o teklifin israrli savunucularindan biriyim. Nedir o derseniz. Televizyon Tamircisi bir emegi bilgiyi gerektiriyor. Biz bunun için olmazsa olmaz ustalik belgesini mutlaka ariyoruz. Beyaz esya satandan limon satandan da ustalik belgesi istemenin çok mantikli olduguna da inanmiyorum. Saniyorum 2007 içinde bununla ilgili düzenmele yapilabilir. Bizim gündemimizin belli maddelerinde iyi çalismamizi gerektiren olmasi gereken, tekliflerimizi gündem maddesi haline getirdik. Onlari hayata geçirecegiz. Ben hiç bir dönemde hiç bir çalismami seçime endeksli olarak yapmadim. Arkadaslarimiz neyi takdir ediyorlarsa haklaridir. Böyle degerlendirilsin. Organize Sanayi konusunda Soma çok geç kaldi. Ticaret odasi bunu çok agirdan aliyor gibi, çok yersiz ve olayin çok kolayci anlatimi ile yaklasmak çok yersiz ve çok dogru degil. Bu konuda tüm Soma'da olmasi gereken yada ilgilenmesi gereken bizde dahil bir çok insanin eksigi oldugunu düsünüyorum. Soma Organiza Sanayi Bölgesi konusunda heyecan yaratmali. Bu konuda Soma Ticaret ve Sanayi Odasi belkide en çok efor sarf eden ama yaptiklari çok az görülen bir kurum ve bu öyledir zaten. Konu ilçemiz adina üretim, yatirim ve istihdam adina sonuçlari o zaman onun için mazeret üreten, elestiri getiren bir noktada asla olmamak ve desteklemek lazim. Çünkü bu Soma Organize sanayi bölgesidir. Ben bu konuda eger bize bir görev düserse bizden bir talep gelirse tüm kurullarimi harekete geçirecegimi buradan Somalilara iletmek isterim. Herkesin Siyasilerin, Il Genel Meclisi Üyelerinin bu konuda kimin katkisi olacaksa bu üretimi buraya getirmek için yada Sn. Ahmet Raif Dikmeoglu'nun talebi dogrultusunda heyecan yaratmak için isin içinde olmaliyiz. Organize sanayi bölgeleri mazeretle elestri ile geçilecek olaylar degildir. Bu ülkenin kalkinmasi için mutlaka katki saglayacak kurumlardir. Onun için bu kalkinmada kime ne görev düsüyorsa herkes elini tasin altina koymalidir. Kermes ile ilgili bizim yazismalarimiz var. Kermeslerden esnaf sikayetçi oluyor sizce haksizmidir? Hayir kurumlari, okullar, vakiflar kermes düzenliyorlar bunlar gelirlerini arttirmak adina yaptiklari dogrudur. Ama sagduyu ile sormak lazim. Köse basinda bir dükkan kiralayip, döner kesip naylon tabaklarda döner satmak kermes midir? Bu asla kermes degildir. Bir de isin hukuki ve yasal boyutu var. Sanirin 2006 yili Eylül ayi sonlariydi, 15 esnaf arkadaslarimizin imzaladiklari bir dilekçe ilçe Kaymakamlik makamina sunulmus, Kaymakamlik makamimiz bizden görüs sordu. Bilindigi gibi açikta gida satmak hem saglik yasalari, hem çevre yasalari hem gida tüzügüne göre yasak. Bir esnaftan döner satmak, aperatif salonu açmak, lokanta açmak için bir sürü sey istiyorsunuz. Kamu bizden isyeri açma ruhsati istiyor, Kapasite raporu istiyor, Çevre mühendisi istiyor, Ustalik belgesi istiyor, Gida Mühendisi istiyor, Gida teknisyeni istiyor bizden bu kadar sey istenirken kermes düzenliyorum adi altinda sokakta tost satilmasina, döner satilmasina müsaade etmemiz olur vermemiz mümkün degildir. Onun içinde bu düsüncelerimizi içeren bir yazimizi Soma Kaymakamligimiza o tarihte sunmustuk. Ayni yaziyi Soma Belediye Baskanligimiza takdim ettik. Gerçekten esit ve adaletli bir çalisma istiyorsak, benden bu isteniyorsa, kermeslerden de onu istenerek onlarda açsinlar. Sartlar esit olsun ayni kulvarda kosalim. Böyle açtiklari zaman karsi gelince de hayir kurumlarina karsi insanlar olarak algilaniyoruz. Kermes açanlarin esnafi da düsünmesi lazim, esnaflarimiza da saygili olmasi lazim. Artik bunlari yüksek sesle söyleyecegiz. Esnaflarimiz magdur. Zaten Ilçe Kaymakamimizinda bu konuda hassasiyet gösterdigine inaniyorum. Konu gündeme geldigi için açiklama firsati da buldum. Bu konuyu saglikli düsünmek ve dogru olani yapmak lazim diye düsünüyorum. Halk bankasi özellestirme kapsaminda, Esnaf ve Sanatkari destekleyen bir banka olarak, sevindirici bir yani özellestirme süreci 5 yildan 10 yila kadar uzadi. Bu belki biraz daha uzayabilir. Bizim bir düsüncemiz var bir çok insaninda bu düsüncede olmasi gerekli diye düsünüyorum. Bu ülkede bankacilik sektörü ve perakende sektörü ulusal sermaye elinde kalmasi gerekir. Her iki sektöre de giren yabanci sermayelerin kolay kaçmasi mümkündür. O zaman 2006'da çok konustugumuz cari açik basimiza daha çok isler açar. Bugün perakende sektörünün zincir marketlerin tümü yabanci sermayenin elinde ve buralarda dikkatli bakarsaniz Türk ürünü ve TM patenti ürünlerin pek satilmadigini çin mallarinin ve yabanci mallarin satildigini görürsünüz. Istihdamdan çok seyler bekledigimiz bu günlerde daha duyarli tüketici bilimini yerli mali Türk malina yönelik düsüncelerle degerlendiren yeni bir tüketici bilimini asilamak için herkes elinden geleni yapmali diye düsünüyorum. Bu önce kendi malimizi almakla olur. Sonra kendi marketimizi sonra kendi isyerimizi kurmakla olur. Bu Soma'nin yada Manisa'nin kendi sermayesini olusturmasina kadar gider. Dilerim böyle güzel bir mutlulugu yakalariz. Buda benim temennim.

---------------
AdmiN
Geçiş Yap:

Sitemizi giriş sayfanız yapın Sitemizi favorilerinize ekleyin  
©2006 Tüm Hakları Saklıdır